maandag 28 oktober 2013

De groene smoothie & eten uit de natuur.

Sinds kort ben ik een aanhanger van de Groene Smoothie. Dat is zo gekomen door het lezen van onderstaand boek. O, wat ben ik toch dol op zo'n testimony als die van Victoria Boutenko. Ik smul ervan.




Wat is het verhaal? Ze emigreerde in de jaren 80 van Rusland naar Amerika met haar gezin en na een poosje werden vier van de vijf gezinsleden ziek. Uit wanhoop besloot Victoria haar gezin op een raw food dieet te zetten en wat denk je? Precies, één voor één knapten ze op. Al het fabrieksvoedsel, de magnetronmaaltijden, de chips en cola, daar werden ze dus ziek van.

Nou ben ik geen raw foodie hoor, maar wat me trof was Victoria's uitleg over dat wij mensen één ding  rijkelijk te kort komen, en dat is: bladgroen. Dat zit boordevol chlorofyl wat eigenlijk zonlicht is dat is omgezet in groen blad. Het voorziet je van allerlei essentiële stoffen.



Maar hoe krijgt een mens het voor elkaar om zoveel bladgroen te eten? Hoeveel salades moet je dan dagelijks verstouwen? Zij kwam toen tot een briljante oplossing en ontwikkelde de groene smoothie. Het maken ervan is easy: neem bladgroen, fruit (omdat het anders niet lekker is) en water. Doe dat in de blender. Druk op de knop en ziedaar...vloeibaar zonlicht!

Dieren eten enorm veel bladgroen, en dat is nou het leuke...je vind bladgroen dan ook niet alleen in de (bio)winkel, maar ook in de natuur!


 

Nadat ik al veel groene smoothies had gemaakt met als basis andijvie, spinazie, peterselie, sla en boerenkool stond ik te staren naar een recept in Victoria's boek met brandnetels. En naar een ander recept met paardenbloemblad.
En dus ging ik na het lezen van het hoofdstukje over 'bladgroen in eigen omgeving' vol enthousiasme de natuur in, gewapend met camera en plastic tas. Ready om wat bladgroen te scoren.




Maar ja, dat viel tegen. Na wat brandnetels en paardenbloemblad bestudeerd te hebben begon het me te dagen... Ik zit natuurlijk volstrekt in het verkeerde seizoen. Balen zeg! 



Het is herfst, dat had ik even over het hoofd gezien. Want wat blijkt? De bladgroen-bladeren kun je het beste plukken voor de bloei. Dan bevatten de bladeren de meeste voeding, juist omdat ze dan op uitbarsten staan. Het is dus nog even wachten op de lente...



Gelukkig leerde een oudere dame me de volgende dag alles over kastanjes. Kon ik toch nog eten uit het bos. Erg leuk vind ik het, want hoe bijzonder is het om iets te eten wat je net hebt gevonden en wat boordevol zit met voedingsstoffen die goed voor je zijn?





Mijn voorkeur gaat uit naar kastanjes die even 20 minuten in de oven hebben gelegen. Het huis gaat er heerlijk van ruiken en de smaak is minder bitter.

Je herkent eetbare kastanjes aan het prikkelige jasje waar ze meestal met z'n drieën in zitten. Deze kastanjes hebben aan een kant een afgeplat kantje.
Wanneer je ze in de oven wilt poffen, snij ze dan aan de bovenkant kruisgewijs in en leg ze 20 minuten in een oven van 200 graden.





Tot slot, De Groene Smoothie Revolutie bevat ook een hoofdstuk over groene smoothies voor huisdieren. "Hylarisch!" dacht ik aanvankelijk en las het gierend voor aan Frits. Maar wat denk je? Ik heb een mindswitch ondergaan. Want wanneer alle dieren in de natuur zich een slag in de rondte eten aan bladgroen vanuit hun intuïtieve behoefte, waarom geef ik mijn hond dan twee keer per dag niks anders dan brokken???!




En dus doet onze hond dagelijks mee met de groene smoothie. En weet je wat ik nou hoop? Dat ik over een half jaar ook zo'n fantastische testimony kan geven; over hoe hij op miraculeuze wijze is genezen van zijn artrose, en dat de dierenarts er ook niks van begrijpt.
.
Hoe dan ook, hij begint al een stuk helderder uit z'n ogen te kijken. Kan niet missen.



dinsdag 8 oktober 2013

Eindelijk weer online en...haverkoekjes.

Lieve luitjes die dit lezen,

Hier ben ik dan weer - eindelijk! Tijdens onze vakantie stopte mijn lieve, gekoesterde cameraatje ermee. En hoewel ik op mijn verjaardag eind augustus een mooie Sony Compactcamera mocht uitzoeken, bracht dat meteen allerlei hindernissen met zich mee. Ik zal jullie de details (van computers die niet wilden meewerken) besparen, maar het was om te stampvoeten, en dat is nog subtiel uitgedrukt.

Maar goed, die hele geschiedenis daargelaten...hoe is het met mijn Gezondere Jaar? 




Nou, voor degenen die mijn laatste bericht in de zomer hebben gelezen: ik reis nog vrolijk rond in de contreien van een paar melkwegen verderop. Ik bevind me precies daar waar ik toen was aangeland; in het land van quinoa, groentesappen, superfoods en toevoegingsloos-eten. Een plek waar geen koffie wordt gedronken, maar aan kruidenthee wordt genipt, waar geen varkensvlees wordt genuttigd, maar wel biologische kip en vooral vette vis. Waar melk niet de norm is, maar waar amandel-, rijst- of havermelk de normaalste zaak van de wereld zijn.

Ik weet het, mensen kijken mij soms met afgrijzen aan als ik ze erover vertel. En dat begrijp ik goed. Maar langzaam, langzaam bouwt mijn energie zich op en neemt mijn pms af - en daar heb ik qua eten nou eenmaal alles voor over.
Zoveel zelfs, dat mijn orthomoleculair therapeute me verzekerde dat ik af en toe de teugels wat meer moest laten vieren. "Anders geeft het te veel stress, iets wat je hormoonbalans ook geen goed doet! Hou je maar voor 80% aan het herstelplan, dan is het voldoende". Nou, dat was nog eens een onverwachte meevaller! Nu kan ik tenminste af en toe met Frits iets gezelligs eten.



Van haar, ze heet Mieke, kreeg ik de tip om haverkoekjes in te vriezen. Omdat ik elke twee uur iets moet eten vanwege mijn anders schommelende suikerspiegel, zit ik soms logistiek behoorlijk te puzzelen. Wanneer je én veel niet mag, én wel moet eten, én ergens bent waar je niet iets kunt klaarmaken...wat moet je dan?
Neem een haverkoekje; het gezondste koekje dat er bestaat!

Ik geef het recept graag aan jullie door. Ik vind ze lekker, maar goed, dat garandeert weinig, gezien het feit dat ik al het lekkere ontwent ben en nu dolblij ben met zo'n haverkoekje. Taste and decide for yourself, zou ik zeggen.


Dit zijn de ingredienten:

* 2 bananen (liefst behoorlijk rijpe)
* 200 gram havervlokken
* 4 eetlepels kokosvet
* 50-100 gram kokosschaafsel
* 100 gram rauwe chocolade nibs of poeder (of 86% chocola)
* 1 theelepel bakpoeder

Dit zijn de basis-spulletjes waar je de koekjes al prima mee kunt bakken. De volgende ingrediënten zijn optioneel. Ik doe erbij wat ik er van in huis heb.

* (60 gram amandelmeel, wat je ook zelf met een handje amandelen kunt blenderen.)
* (1 theelepel kaneel en wat zout)
* (1 theelepel vanille extract of stevia)
* ( handje goji bessen, pompoen en/of zonnebloempitten)



Het kan ook anders, maar persoonlijk gooi ik alles in de Magimix, druk op de knop en zie daar: het deeg. Doe vervolgens al je ringen af en duik met schone handen in de schaal: vorm rondjes, leg ze op een bakplaat met bakpapier en druk ze dan een beetje plat.
20 minuten in een oven van 180 graden zou genoeg moeten zijn. Soms zijn ze bij mij dan nog wat zacht binnenin, dan laat ik ze nog 10 minuten in de oven.



Over het ingrediënt kokosolie: vroeger kende ik het niet, maar op advies van Mieke gebruik ik het nu dagelijks: kokosolie. Het behoort tot de categorie gezonde vetten en heeft een hoog rookpunt: het oxideert niet bij hoge temperatuur. Dit hier op de foto schijnt een wat trendy merk te zijn (en dus best duur) maar er zijn goedkopere merken die prima voldoen. Zolang je maar geen ontgeurde kokosolie neemt en als er maar vierge op staat, heb ik me laten vertellen.

De kokosolie geeft de koekjes een heerlijke smaak en voegt veel waardevols toe met zijn voedingswaarde.
Kortom, een haverkoekje is de ultieme win-win situatie op het gebied van verantwoord snaaien. Er zitten alleen maar gezonde dingen in.