vrijdag 26 april 2013

Kinderen en gezond eten - te doen?

Onze boys van zes en acht meenemen op mijn nieuw ingeslagen gezonde voedingsweg, dat zou nog eens fantastisch zijn. Maar hoe?

"Het is niet te doen" zuchtte een vriendin van me aan de telefoon. Ze eet zelf gezond, maar zie je kinderen maar eens iets te laten eten wat ze gewoonweg niet lekker vinden. Dwang werkt niet, dus volgens mij is het een kwestie van opsporen; ontdek wat ze qua gezonde opties lekker vinden en de winst ligt voor het grijpen, terwijl het toch gezellig blijft.
En soms worden de successen je in de schoot geworpen. Zoals vanmiddag...




Nat geregend maar blij vanwege de Koningsspelen zaten mijn mannen deze middag in de keuken een spelletje te doen. Eigenlijk was het tijd voor een boterham, maar van animo daarvoor ontbrak ieder spoor. En terwijl ik voor mezelf een maissoepje brouwde vroeg ik al roerend "Zin in een bakje mais, allebei?" En tot mijn verbazing klonk het in koor: "Jááá!"




Ah, dat is er weer één, dacht ik, die schrijven we erbij op het hoe-voed-ik-mijn-kinderen-gezond-lijstje.
 


"Zal ik nu wat tomaatjes in jullie schaaltjes doen?" vroeg ik erna langs mijn neus weg. "Jááá'!" riepen ze samen.




Ik liet het natuurlijk niet blijken, maar ik was verrukt.




Iets anders wat ik inmiddels op mijn kinderen-gezond-lijst heb staan is zelfgemaakt vruchtesap.




Af en toe probeer ik een smaakje uit en soms is het bingo. Zoals de combinatie ananas-kiwi-water. "Heerlijk!" reageerde Leonard, en dronk zo het hele glas leeg. Juichen!




Nog zo'n verworvenheid van de laatste tijd is gebroken lijnzaad (rechter pijl) door de yoghurt. Het is vezelrijk en zit vol met omega-3 vetten, én (heel fijn) je koopt het gewoon bij de DA. Leonard krijgt anderhalve eetlepel door zijn yoghurt en vind het erg lekker. Ook voor de stoelgang is het top.

Ik kan hem ook blij maken met een bakje cashew-noten (linker pijl). Geweldig, want ze zitten boordevol mineralen.




Nu het weer warmer wordt (tenminste, ik blijf hoop houden) kan ik er nog één toevoegen aan de lijst: Vruchtenijsjes maken. Hier lees je hoe. Ideaal, want hoe fijn is het je kinderen blij te maken met een ijsje, waarvan je weet dat het verkapt gezond voedsel is?



En tot slot nog één voor de verzameling: de appel. Eten ze hier graag tijdens het namiddagse tv-uurtje. Oké, het is even een klusje (want ze willen hem in partjes, met schil en de ene met kaneel en de andere weer niet) maar het is een belangrijke bron van voedingsstoffen dus prima.

Ik sta erg open voor suggesties op dit punt, want mijn kinder-gezond lijst uitbreiden zou ik bijna een passie kunnen noemen.

De komende twee weken is het hier mei-vakantie en ga ik me storten op het familievakantieleven. Op 13 mei ben ik er weer!

Fijne dagen & keep up the good work!

maandag 22 april 2013

De lekker groente en fruit zaken van week 16!

.

Mijn week zestien liep over van gezonde eetgewoontes. Ik drink nog steeds geen koffie maar kruidenthee, raak geen suikers aan en nuttig twee gezonde groente & fruit-items per dag. Ik heb diep respect voor mezelf, ik kan niet anders zeggen. It better be worth it!

Graag zou ik hier mijn wekelijks foto-lijstje tonen maar op vrijdag zijn alle foto's verdwenen tijdens het uploaden. Vandaar een lijstje zonder foto's - voor de broodnodige accountability!

Maandag
1) sapje broccoli, peer, citroen en appel
2) boterham notenpasta, tomaat, rode ui
3!!) smoothie spinazie, amandelpasta, bevroren frambozen, munt

Dinsdag
1) sapje spinazie, kropsla, bleekselderij, wortel, appel
2) salade kropsla, gekookt ei, tomaat, gebakken uitjes & knoflook

Woensdag
1) sapje komkommer, appel, gember, munt
2) zelfgemaakte humus op brood

Donderdag & vrijdag
Mmm, had ik niet opgeschreven. Had ik nu de foto's maar - maar helaas.

Wat me nog wel vers in het geheugen ligt van die twee dagen (omdat ie zo lekker was en ik hem zomaar uit m'n mouw had geschut) is de salade op bovenstaande foto. Die ging zo: uitje en knoflook fruiten, blikje tuinbonen erbij verwarmen, zout, peper en wat limoen erbij. In een schaal doen en wat rucola erdoor scheppen. En dan...parmezaanse kaas er grof overheen raspen. ERG lekker, en dat met bonen! Het kan dus toch, ik begin het te leren.




vrijdag 19 april 2013

Dag 67 Verwarring...

Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik ben in verwarring. Maar het prettige is; ik heb ontdekt dat het niet erg is. Waar heb ik het over? Laat ik daar wat meer over vertellen.

Echter! Eerst MOET ik mijn irritatie uitspreken over mijn computer en camera (ik weet niet welke van de twee de boosdoener is), maar zojuist zijn bij het uploaden ALLE foto's van de afgelopen week verdwenen. Het zijn dus ouwetjes en geleende foto's deze keer.



Verwarring dus - dat voelde ik groeien de afgelopen week toen ik mijn voedingsboeken las. Welk dieet moet ik in vredesnaam kiezen om tot een evenwichtige gezondheid te komen?

Het punt is dat ik niet in het plaatje pas. Het is net of gezondheid en gewichtsverlies twee dingen zijn die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maar hé, wat moet je doen als je gewoon hartstikke dun bent en drie kilo verliezen vanwege een gezondheidsdieet iets is wat je je niet kunt permitteren?

Jarenlang woog ik 48 kilo, maar de laatste tien jaar ben ik trots op mijn 53 kilo. Als ik niet eet kom ik als een auto zonder benzine aan de kant van de weg te staan, en hoeveel ik ook tot me neem: ik blijf een fien ding. Daarnaast heb ik last van een schommelende suikerspiegel en moet dus regelmatig eten. Ik kan toch niet zomaar granen uit mijn dieet gaan schrappen? Dan val ik om!




Hoewel. Gister lunchte ik met een vriendin in dit superleuke lunchrestaurant "Vroeg" in Bunnik. Authentiek van buiten en hypermodern van binnen. Het was er gezellig druk en iedereen zat lekker biologisch te eten. Goed, daar at ik een salade met grote stukken gerookte makreel, sperziebonen, gekookte ei en knoflookcroutons die zo enorm was dat ik er tot zes uur 's avonds mee voort kon. 

Kan het dan toch...genoeg energie opdoen van iets als een salade? Amber Alberda schrijft in haar boek dat er verschillende types zijn: eiwit-types, die van zo'n salade met vis enorm opknappen, en koolhydraat-types, die weer blij worden van granen. Ik vermoed dat ik tot het eiwit-kamp behoor.





Iets heel anders en meteen punt van verwarring nummer twee: botsende belangen. Een paar dagen geleden ging ik met oudste zoon naar onze vrouwelijke tandarts. Ik vertelde haar over mijn gevoelige tanden (waar ik nu sinds een week last van heb; ik kan geen glaasje water drinken of ik voel een pijnscheut).




Ze legde me uit dat wanneer je veel pure fruit en groentesappen drinkt, je de molecuultjes bij je tandhalzen verzwakt, en wanneer je dan enigszins hard poetst, je die zelfs weg poetst. Hierdoor komen de tandhalzen bloot te liggen en voilá; pijn heb je.

Haar advies: minder vaak eten en drinken, en voorzichtig zijn met puur fruitsap, en toch ook wel met puur groentesap. En o ja, een glas water drinken na zo'n glas sap helpt een beetje mee om de zuurgraad in je mond sneller te neutraliseren.

Zucht - wat nu? Hoe combineer ik die informatie met de roep om vier glazen sap per dag voor de nodige ontgifting?


 

En dan punt van verwarring nummer drie (dit is de laatste hoor!): Zijn spruitjes (en kidneybonen en de schil van de ananas) in rauwe vorm, en dus in sappen, nou wel of niet giftig??! Ik zou het graag weten want ik heb een smakelijk rauwe-spruitjes saladerecept gevonden. Op internet zijn de meningen over wat wel en wat niet rauw gegeten mag worden verdeeld. Mmm...not helping.


Tot zover mijn verwarring. Ik kwam namelijk tot de mindvolle gedachte dat het gewoon tijd en aandacht behoeft om te ontdekken welke lijn het beste bij mij past; zoiets weet je niet direct. Kennis heb ik er voor nodig en achtergrondinformatie. Daarnaast is het belangrijk dat ik dingen uitprobeer en opmerkzaam ben op hoe mijn lichaam reageert. Op een gegeven moment valt alles vast wel op zijn plaats.

En bepaalde informatie is gelukkig gewoon lekker helder; wat dacht je van zo'n lijstje superfoods? Altijd geinig om te bestuderen.
 
        

Dus lees ik voorlopig fijn verder in de voedingsboeken. Vanmiddag haalde ik deze twee van de bieb. Ik heb nu al zin om ze af te struinen op zoek naar antwoorden. 

Wie had drie maanden geleden ooit kunnen denken dat ik dit zo eager zou lezen?!






(uit "Taal is zeg maar echt mijn ding" van Paulien Cornelisse, 
overigens ECHT een aanrader wanneer je een taal-freak bent).


Denk gerust mee! Fijn weekend.

dinsdag 16 april 2013

De gezonde dingen van week 15!

Week 15 is erg goed gegaan, zeg. Ik nam veel verschillende groente & fruit-soorten en behaalde zelfs een keer vier dingen! Het moet niet gekker worden.




Op maandag was het eerste 'ding' dat ik dronk een sap met biet, grapefruit, spinazie en wortel; je moet er maar op komen. Inspiratie ervoor vond ik in één van mijn sappenboeken. Het smaakte heerlijk en gaf à la minute energie.

Als tweede nam ik een sapje wat opgeslokt was nog voor er een foto van gemaakt kon worden. Het was opnieuw iets met biet (én het loof, want dat schijnt weer andere mineralen te herbergen dan de biet zelf).



Hè fijn, even experimenteren met Picasa. Dit was dezelfde sapcombi als die van de maandagochtend: bietensap en grapefruit. Mmmm.



Dinsdag is bij ons vaak saladedag. En hoewel ik er dit keer niet op was voorbereid, lukte het toch er één te maken; met spinazieblaadjes (die ik nog had), bij wijze van sla. Werkte prima.




Het eerste sapje op woensdag was er één met spinazie en tomaat. Nieuwe combinatie waar ik wat huiverig tegenover stond, maar smaakte prima. 

 

Aangezien de jongste thuis was met een oorontsteking en ik ERG graag iets met vitamine aan hem wilde geven, hebben we samen een sapje ananas gebrouwd. Ananas, kiwi én water bevatte het, want recentelijk heb ik gelezen dat je fruit en groentesappen voor kinderen nooit puur moet geven maar altijd moet aanlengen met water. 
"Lekker!" riep hij na de eerste slok, en dronk, hoera, hoera, het hele glas leeg.



Donderdag maakte ik na het succes van woensdag weer een ananasdrankje klaar voor mij en zoon. Nu met ananas + appel + bleekselderij. Was is zo'n ananas toch een exotische vrucht!



Ik maakte als tweede ding een salade met cannelloni bonen, tomaat, paprika, basilicum en sjieke buffel mozzarella.
Nou, best lekker, maar vooral gezond; ik voel me altijd diep tevreden en trots als ik iets met bonen heb weten te maken. Blijft een punt van groei namelijk (ik weet vaak niks).



En yes, het lukte me om op donderdag nog een derde ding te maken: sapje biet, spinazie, bleekselderij en granny smith. Dat ik hierin slaagde had alles te maken met mijn groeiende motivatie door al het leesvoer waarover ik in mijn vorige post schreef.




Was mijn vrijdag van week 14 een fruit en groente-loze dag, in een week kan veel veranderen! Op deze vrijdag nam ik zelfs vier groente en fruit-achtige zaken.
.
1) Smoothie banaan/ ananas.



2) een avocado; telt ook mee.


3) sapje spinazie, wortel, peterselie, bleekselderij

4) en tot slot: (geen foto van) sap van twee appels, 2 bleekselderij stengels, 4 spruiten, stukje gember,  en 1 tomaat. En van dit sapje kreeg ik echt een kick, zeg. Kwam vast door de gember.

Kortom, een groente en fruit-volle week was het. Wat begin ik eigenlijk zoal te merken van mijn veranderde eetpatroon?

Positief: 
* ik proef alles zoveel sterker. Mmm, wat een verschil!
* mijn blaasontstekingen zijn niet teruggekomen. Misschien een beetje 'to much information' maar ik plas tegenwoordig als een stromende kraan. En dat is fijn want het betekend dat de blaas ontspannen is. Opluchting!
* mijn suikerspiegel begint wat stabieler te worden; één van de redenen waarom ik zo geïnteresseerd ben in gezonde voeding; een schommelde suikerspiegel veroorzaakt o.a. moeheid en een gebrek aan energie.

Negatief:
* ik heb last van optrekkend tandvlees; kou op de tanden. Opeens kwam het opzetten en op verschillende plaatsen. Hoe kan dat nou? dacht ik en google-de er eens wat op. Je schijnt het te kunnen krijgen van citrusvruchten, bijvoorbeeld grapefruit. Ai. Waarschijnlijk had ik er toch wat meer water bij moeten doen.

Tot vrijdag en een leuke week!


maandag 15 april 2013

A situation like this requires...Nanny McPhee!

.


Maandag - blogdag, maar wanneer er zieke kindertjes zijn, komen de prioriteiten even anders te liggen. Met z'n drieën op de bank onder een dekbed rustigjes Nanny McPhee kijken bijvoorbeeld. En oh, wat moest ik weer huilen op het eind. Mijn oudste keek me meewarig aan, haha.

Morgen herkansing!

vrijdag 12 april 2013

Detox!

Er is een andere wind gaan waaien hier in huis. Was ik vorige week nog gedemotiveerd wat het nemen van twee dingen groente & fruit betreft, de afgelopen vijf dagen HEB ik me toch een groei doorgemaakt. Ik sta er zelf van te kijken.

Het komt allemaal door...




Deze stapel boeken. Sinds ik ze leende bij de bieb liggen mijn geliefde romans verwaarloosd in een hoek en lees ik alleen nog maar over voeding. Met name de verhalen van mensen die ongelooflijk opknapten door een veranderd voedingspatroon. "Kan het ècht zo'n verschil maken?" dacht ik ademloos lezend.




De schrijfster van dit boek bijvoorbeeld, Cherie Calbom, was op haar dertigste uitgeput, moe, had hypoglykemie, pms en vele soorten allergieën. Zelfs werken werd teveel. "Wat heb ik te verliezen" dacht ze. Ze nam ontslag, sloeg meubels op en trok bij haar ouders in.
Daar kocht ze een sapmachine, las alles wat los en vast zat over voeding en begon met een sapvast-dieet van een week. Vervolgens hield ze zich een zomer lang aan een uiterst gezond anti-candida-dieet van o.a. groentesappen, geen vlees en suikers en vastte af en toe telkens een paar dagen. Na die zomer van zorgvuldig eten en drinken was ze van haar hypoglykemie af, van de pms en van bijna al haar allergieën. Sindsdien schrijft ze gepassioneerd over voeding en sap.

Hier kun je haar geschiedenis lezen (onderaan de bladzijde). Het is een hoopvol verhaal.




Bij alle verhalen die ik lees springt telkens één thema eruit: onze lichamen slaan giftige (milieu)stoffen op en om te kunnen ontgiften heeft je lijf gezonde rijke voeding nodig. Iets wat gewoon niet lukt met eten wat gemaakt is in een fabriek. Rijke voedingstoffen zijn te vinden in groente en fruit, en sappen daarvan maken is een bijzonder effectieve manier.
"Mmm" dacht ik - alert geworden "laat ik maar snel een sapje maken uit Het grote Sap & Smoothie Boek".



Trouwens een erg fijn boek. Het staat boordevol sap en smoothie recepten; ik zit er regelmatig voor m'n plezier in te bladeren.



Maar goed, ik ben inmiddels zo gegrepen door het besef dat een gezond dieet dingen kan veranderen in je lijf dat ik popel om een reinigingsdieet te doen. In bovenstaande boeken staan daar namelijk allerlei richtlijnen voor.

Toch, ik heb bedacht dat rustig opbouwen me het verste zal brengen - no stress! Deze week heb ik dus een paar dingen gekozen uit het zogenaamde "zesweekse reinigingsdieet" om als nieuwe koers aan te houden. En dat zijn (hou je vast) geen koffie, geen suikerhoudende producten EN droogborstelen.

Tja, dat droogborstelen, dat leek me eerst niks hoor, maar het is fantastisch zeg!!! Het is geen moeite, en het voelt alsof je een rondje sauna hebt gedaan; zo zacht en doorbloed voelt je huid erna aan. Het principe erachter is dat de huid ons grootste uitscheidingsorgaan is en je via het droogborstelen het proces van ontgiften stimuleert. Het kost vijf minuten voordat je onder de douche stapt en wow; hoe alive and kicking kun je zijn aan het begin van de dag.
Hier vind je er een (amerikaans) filmpje van.




Terug naar mijn boekenstapel. Dit boek kreeg ik in 1995 voor mijn verjaardag van vrienden:

 

Destijds maakte ik wel eens een sapje, maar vandaag de dag wordt het boek pas echt dagelijks gebruikt. Ik ben er heel blij mee!


 


En nu drink ik dus dagelijks een groente of fruitsap tijdens mijn elf-uur-pauze-momentje, inplaats van mijn innig gekoesterde cappuccino. De eerste dag dacht ik: dit is té erg. Maar nu op dag vier voelt het al goed. 
Ik ben stiekem eigenlijk best tevreden en trots dat ik het doe. 

Fijn weekend!



maandag 8 april 2013

Week 14

Wie de post van vrijdag heeft gelezen weet dat week 14 niet mijn beste week was. Een aantal dagen deed ik niks, verviel weer in mijn groente en fruit-loze leven van voor dit project. Toch, als ik de foto's zo op een rij zet ben ik verwonderd over wat ik toch nog binnen heb gekregen...




Op maandag: twee boterhammen met bonenspread afgetopt met tomaat & rode ui. Heerlijk was het! Al riepen de kinderen dat ik gek was geworden, dat ik zomaar vrijwillig bonenspread at.



Op dinsdag was mijn eerste ding een sapje met spruitjes. 
Ha, spruitjes drinken, dat is nog eens een omdenkertje. Ik combineerde het met sap van wortel, gele paprika, stronkjes broccoli en een hoognodige granny smith. Wat een verschil een granny smith toch maakt! Met granny was het best lekker, zonder was het niet te doen.



Ding twee was een smoothie van handsinaasappel, mango en basilicum. Het was een enorme hoeveelheid; zòveel dat ik er wel een uur over deed om het op te drinken.

De dagen daarna...deed ik niets meer. Waardoor ik op vrijdag...




Voor een vermogen gezonde dingen inkocht op de markt. 
Wat denk je van: mulberries, chia-zaden en inca bessen? Schijnt allemaal vol vitamines en mineralen te zitten die je niet moet willen missen. Gaat bij mij allemaal in de havermoutpap 's ochtends; de ene keer dit, de andere keer dat.




Ik kocht ook nog een enorme zak rozijnen en een pot gemengde notenpasta: zit ook al vol met rijke stoffen. 

Gelukkig kwam mij een artikel onder ogen waarin stond dat het beter is om roomboter op brood te smeren dan margarine (vanwege de trans en verzadigde vetten), waardoor ik me genoodzaakt zag om het botervlootje te kopen van Green Gate (wat al eeuwen op mijn verlanglijstje stond). Zucht, wat fijn.

 


Goed, nadat ik tevens bovengetoonde noten, zaden en groentes had gekocht, besloot ik dat het welletjes was; voor de komende weken, misschien wel maanden zit ik gebeiteld. 

Nu nog aan de slag met al deze spullen - stoppen met bloggen dus en hup, aan de gang met de sapcentrifuge!

vrijdag 5 april 2013

Impasse, en wat magnesium daaraan kan doen.

Het moment is aangebroken: ik zit in een impasse. Al twee dagen heb ik niks gedaan. Nou ja, wel zonnebloempitten in mijn pap gedaan, dat nog net, maar verder niks. Trouwens, alles was op: de noten, de bevroren vruchten, de rozijnen, mijn motivatie en o ja, mijn energie. En dat is meteen de crux in dit gezonde dieet-gebeuren; wanneer je je energie-loos voelt daalt evenredig de motivatie. Want waarom al die moeite als het toch niks helpt?!

Ik weet het, het is een sterk staaltje korte-termijn denken, maar ik zit erin vast. Vast?! Kom op Nelleke, je hebt voor hetere vuren gestaan. Mmm, peins, dub, oké dan, laat ik me richten op het herstellen van mijn energie op lange termijn.


Let's talk magnesium. Want kijk. Er kwam mij een lijstje symptomen onder ogen van dingen die kunnen duiden op magnesiumtekort (pms, geprikkeldheid, koude handen & voeten, gespannen spieren, snel vermoeid, overgevoelig voor lawaai) en dacht: check, check, check, check, o wat erg inderdaad: check. Geef me magnesiummmmmm!!!



Een korte ronde op Pinterest bracht me meteen alle informatie die ik nodig had. Hierboven een overzicht van magnesium-rijk voedsel. Het enige wat daar nog bijhoort is paprika - zit er ook vol mee, en verder allerlei noten.

Interessant is dat de spinazie op deze lijst in gekookte vorm (al is het maar drie minuten roerbakken) beter opneembaar is dan in rauwe vorm. Een punt van aandacht want ik drink nu best veel spinazie, maar af en toe wokken met wat knoflook in olie is dus een pre.




Laat ik eens kijken of ik daarnet op de markt de juiste dingen heb ingekocht. Mmm...amandelen, zonnebloempitten, gebroken lijnzaad (flax seeds), ja die staan op de lijst. Noten zoals walnoot, cashewnoten en pinda's vallen er ook onder. Top, kan zo hup allemaal door de havermout.




En de spinazie; ja, die gaf de marktman me mee, een tas vol. Het zijn verse spinazieblaadjes uit Nederland. Zucht, wat fijn.

Zag je trouwens dat er ook chocola tussen de lijst magnesium-toppers stond? Hoera, dacht ik - maar moet je dit nou eens zien:


Interessant. Chocola geeft je natuurlijk snel een goed gevoel, maar zodra de suiker weer uit je lijf is verdwenen val je in een dip. Walnoten is dus een alternatief waar je op de lange termijn meer aan hebt. Dit is de site waarop je allerlei voorbeelden vind van "Crave this / need this".



Als aflsuiter vind je hier een heerlijk recept voor het roerbakken van spinazie: Cantonese spinazie met knoflook. Ik ga het proberen. Jullie ook? Laat me dan weten of je een beter recept hebt, of dat dit een topper was. 

Goed weekend!