maandag 21 januari 2013

Dag 6 Vrijdag marktdag

Vanochtend ging ik vroeg naar de markt en kocht een tas vol groenten en fruit.




De markt is een grote hulp om gezond eten betaalbaar te maken. Dat is een ding wat zeker is.
Bij de bio-kraam haalde ik maar meteen een nieuw potje Tahin gehaald en wat denk je? Ze hadden ook amandel-pasta. Nou die kan dan mooi in de shake met de bananen en de spinazie.

 


Thuisgekomen realiseer ik me hoe moe ik ben, na een niet zo'n beste nacht. Dus zoek ik in mijn sappenboek bij het hoofdstuk 'ziekten en kwaaltjes van a tot z' onder 'moeheid. Ah, daar bestaat dus een remedie voor, en alle spullen die je daarvoor nodig hebt zitten in de schaal op de foto.




En, het smaakt best redelijk.



En voelt gezond. Ik ga even zitten wachten tot mijn moeheid wegtrekt maar... ja zeg, ik voel me toch best verkwikt. Houden we erin, dit elixer.



Tot slot eet ik als bammetje een harinkje op brood. Ik ben me aan het bekwamen in 'gezond broodbeleg'. En dit is er weer één die aan mijn nieuwe lijstje kan worden toegevoegd.

De eerste week zit erop. Gaat dit werken? Ik merk dat gezond eten tijd kost en effort. Maar het levert ook wat op. 


Dag 5 Het voelt anders.

Zo, daar zijn we weer. En ik moet zeggen, in goede doen. Frits zegt dat het onmogelijk is om nu al verschil te merken, maar echt: mijn lijf begint zich elke dag beter te voelen. Alsof er een tintelend laagje aan de bovenkant van mijn huid zit die me een heel fijn licht gevoel geeft.
En ik heb absoluut meer energie. Het voelt alsof mijn lijf (eigenlijk mijn darmen) minder moeilijke zaken te verwerken krijgen, zoals koekjes, dropjes, tucjes en chips. Het voelt alsof ik lichter ben.

Kortom: ik zeg doorgaan.




Ik zal hier niet elke dag een verslag geven van wat ik zoal aan gezonds eet. Dat zou eentonig kunnen worden. Maar voor nu ben ik nog even zo trots op al het goede wat ik eet, dat ik het gewoon WIL delen. Bovendien kan ik in tijden van zware dips terugkijken naar alles wat ik al heb bereikt. Precies wat ik op zo'n moment nodig heb.

Vanmorgen dus, begon mijn dag met havermout opgeleukt met frambozen uit de diepvries en pitten. Ik heb geen idee meer wat voor pitten, maar er zit vast veel goeds in en omdat je het ook nog eens nauwelijks proeft zeg ik: doen.



Vandaag nam ik weer een vrucht tot me. 


En shake-te de spinazie-bananensmoothie. Die blijf ik er in houden want is heerlijk.

 
 

Voor de lunch maakte ik weer een salade met veel uitjes en knoflook, en at hem ongegeneerd op bij de laptop. Achteloos bijna.

Toch begint er iets te wringen. Ik had geen zin in de salade, al heb ik hem toch best met smaak gegeten. En een sap maken wilde ik ook even niet. Mmm, ben benieuwd wat dit te betekenen heeft....

woensdag 16 januari 2013

Dag 4 Een smoothie voor kracht!



Vandaag begint mijn gezonde dag om 10.00 uur, met een kiwi.



Waarna het om 10.30 uur tijd is voor iets wat ik al gedurende een week sta te popelen om uit te proberen: Spinazie-Bananen-Smoothie. Ik zag het recept voorbijkomen op Pinterest en tja, áls de amerikanen enthousiast zijn over iets, dan komt dat altijd erg bij me binnen. Nou, de dame van deze shake vond dit de ultieme gezonde drank. Maken maar dus.



Er hoort Amandel-boter in, iets waar ik nog nooit van gehoord heb. Na even googelen blijk je het prima zelf kunt maken. Laat ik nou net zo'n 15 amandelen in een zakje, achterin de kast hebben liggen. Hup, in de Magimix, met een klein scheutje olie erbij, en hm, ja...je zou het amandelboter kunnen noemen.
Goed, nu heb ik dus alle ingrediënten voor mijn smoothie. Ik doe ze in de blender en kijk:



Het smaakt best lekker, en het voelt ò zo gezond.
Wat is dat toch een heerlijk prettig gevoel.




Het restje heb ik ingevroren, want weet je - en dit is onderdeel van het groeien in gemak en efficiëntie op 't gezonde voedselvlak - als invriezen werkt, dan heb je echt VEEL gewonnen. Hoef ik vast niet uit te leggen. Ik laat jullie de uitkomst nog weten.

(Voor de liefhebbers even mijn geliefde Cath Kidston-tas op de achtergrond. Er mag best wat style in zo'n foodblog hoor, anders is er niks aan)






Voor de lunch maak ik vandaag een soepje want dat is zo lekker snel gepiept.
Ik kijk eens geïnteresseerd op het label (want dat is wat dit project met me doet, nu al). Hoe kan er nou vet en suiker inzitten? Snap ik niks van. Moet ik allemaal nog gaan begrijpen.



Na een koffiemomentje 's middags, schrik ik op: ik moet me voorbereiden op de zwemles! Van mijn kind wel te verstaan. Maar - en dat laat zich raden na dat groentesoepje - ik ga daar natuurlijk ontzettend zitten knorren. En aangezien het zakje paprikachips wat ik daar vaak snaai mijn healthyfood- score jammerlijk naar beneden zou halen, besluit ik om twee gezonde boterhammen te maken. Help! Hoe?! Ik heb nog twee minuten. Ah, de Tahin & Pindakaas-truc bied uitkomst. Dat gaat zo: smeer één boterham in met tahin en de andere met pindakaas, doe ze op elkaar en snijd ze door. Voila, je hebt een boterham waarin verborgen sesamzaden zitten, die de meest geweldige bouwstoffen in zich herbergen.

Voor de niet-kenners; tahin is sesampasta wat je kunt kopen bij een bio-store, of een toko. Ook handig om kinderen ongemerkt wat goede zaken mee te geven wanneer ze om een boterham met pindakaas vragen (bij die van mij werkt het helaas niet meer, want ze proeven het en beginnen dan te schreeuwen dat ik dat vieze er weer op heb gesmeerd, maar er was een tijd dat de potjes tahin er bij ons doorheen vlogen).

 

Tot slot, hebben we vandaag WEER vlak voor het eten wortel/appelsap gedronken. Je bent goed bezig, Nelleke!

Dag 3 Ik ben nog niet gestopt!!

Ben ik al gestopt? Nee! Ik ben nog niet gestopt! Meestal gooi ik op dag drie de handdoek in de ring met dit soort nieuwe voedsel-initiatieven, maar wat denk je? Mijn motivatie neemt toe! Het voelt ZO fijn om gezond te eten. En, ik begin de smaken te waarderen. Wat een onverwacht geluk.

Daarom ga ik vandaag van de lunch een succes maken; middels een lekkere en gezonde salade. Frits eet mee, dus kunnen we er mooi allebei van profiteren. Maar omdat ik grootse plannen heb om ergens vandaag een bananen-spinazie-smoothie te maken, moet ik nu eerst mijn warme huisje uit om eens grondig de AH groente-schappen af te struinen.




Ik ben er weer. Bij de AH kwam ik tot de conclusie dat gezond eten een prijskaartje heeft. Au. Toch verwacht ik in dit jaar tot slimmere inzichten te komen op dit vlak. Er moet vast een weg zijn om handiger in te kopen, en die weg hoop ik te vinden!

Intussen roosteren in de oven wat ingrediënten voor in de salade. Het ruikt goed. Ook dit keer weer op lage temperatuur; op 130 graden roostert het prima, want voor in zo'n salade hoeft het niet super zacht te worden. Het is meer dat de smaken intenser worden. In 30 minuten is het ready.



Prima salade zo: rucola, paprika, uitjes, stukjes komkommer, geitenkaas. Te gezond eigenlijk.
Dressing bestond uit 3 delen olijfolie, 1 deel balsamicoazijn, peper, minibeetje zout, en de inhoud van de knoflookjes uit de oven.


Smakelijks!




Het is leuk hoor zo'n gezonde lunch, maar na een uur knort mijn maag weer. In mijn zucht naar healthy food-successen beleg ik snel een boterham op de meest gezonde manier die ik kan bedenken. En LEKKER dat het is!! Waarom kom ik hier nu pas op?!



De dag vliegt voorbij, dus de spinazie-bananen-shake schuif ik een dagje door. Nog net voor het eten is er gelegenheid voor het wortel & appel-drankje. Geroutineerd maak ik het klaar, ik begin me al helemaal thuis te voelen in de buurt van de sapcentrifuge.



Kijk, en zie hier de reden waarom de meeste mensen afhaken qua sappen maken. Het IS ook een crime. Maar hé, ik verwacht hierin een groeiproces. Er moet een punt kunnen komen dat ik gedachteloos en neuriënd mijn afwasje doe nadat ik een sapje heb gemaakt.

 

Aan het einde van de dag is er een kopje koffie voor nodig om mezelf te trakteren op het succes van alweer een geslaagde dag op mijn nieuw ingeslagen weg. Het mocht eigenlijk niet (ik kan er volstrekt niet tegen 's avonds) maar het moest even - bij wijze van tegenwicht.

dinsdag 15 januari 2013

Dag 2 Groentesoep en worteldrank


Zo, de tweede dag. Vandaag viste ik dit zakje uit de koelkast: kan prima een soepje voor de lunch van gemaakt worden. Eigenlijk is dat het simpelste wat je kunt bedenken, wanneer je op de gezondere toer wilt:



Koop zo'n zakje.


 Doe het in een pan met wat water. Laat het pruttelen, zo'n 25 minuten. Pureer...



En eet! Een beetje peper en wat zout maakt het af. De sport, vind ik, is om zo weinig mogelijk zout te verwerken. Is beter voor het gestel.
Even een weetje voor vandaag - iets wat ik ooit van een orthomoleculair diëtist heb geleerd: kook alles wat natuurlijk is langzaam en op zo laag mogelijke temperaturen. Zo blijven de voedingsstoffen het best behouden. Dus, of je nu een eitje kookt, een groentesoep of de boontjes voor het avondeten: neem de tijd en hou de temperatuur zo laag mogelijk. Slow Cooking heet dat volgens mij, wat inmiddels een heuse stroming schijnt te zijn. Maar wie weet daarover later meer.

Dit soepje is in ieder geval rustigjes tot perfectie gebrouwd.



Om toch ook nog een gezonde drank te nuttigen heb ik net voor het eten de appel/wortelsap van gister herhaald. Het hele gezin stond om de sapcentrifuge heen. Waar het ene kind op de knop mocht drukken, deed het andere kind de groenten en fruitjes in de trechter.
Leonard (6) dronk vervolgens anderhalf glas hiervan op!!! Halleluja! Dit is het kind wat op school aan geen enkel stuk fruit te helpen is. Ja, aardbeien, die lust meneertje dan nog wel. Maar hallo, het is mid-winter dus dat is echt beyond happening. Het idee dat hij zoveel fantastische voedingstoffen hierdoor binnenkrijgt maakt dat ik in de lucht wil springen van enthousiasme. 

Ik ga door, morgen weer een dag vol groene avonturen.

maandag 14 januari 2013

Dag 1 Een nieuwe gezonde start.

Op dit blog ga ik verslag uitbrengen van mijn pogingen om gezondere eetgewoonten te ontwikkelen. Want dat is nodig. Ik weeg dan maar 54 kilo, dus qua gewicht no worries, maar wat te denken van een hardnekkig uitscheurende mondhoek? Is niet fijn! Na even googelen ontdekte ik de reden: vitamine-gebrek.

Ik moet toegeven: ik eet VEEL te weinig fruit en ook te weinig groente. Het lukt me maar niet om dit te integreren in mijn dagelijkse maaltijden. Vaak vergeet ik het ook gewoon. Omdat het voor mij, maar ook voor Frits, mijn lieve man, belangrijk is om gezondere eetgewoonten te ontwikkelen, heb ik besloten mijn foto-projectjaar opzij te schuiven en een jaar te gaan bloggen over...




Fruit, groente, en alles wat je ermee schijnt te kunnen maken. 
Ik zeg maar meteen: lees dit gerust niet. Misschien word het wel helemaal geen leuk blog. Het is gewoon dat het me niet gaat lukken om op dit punt te veranderen wanneer ik er niet over blog.

Gister ben ik spontaan begonnen met het inslaan van deze nieuwe weg. En aangezien dit plan zich ontwikkelde aan het einde van een lome zondagochtend (ik liep nog rond in PJ's) was ik totaal niet voorbereid. 

Dus ging ik eens even op zoek naar wat mijn huis herbergde aan groente en fruit wat wij deze dag zouden kunnen consumeren? Yes! Wortels en appels!




Waardoor wij beidjes een glas vol caroteen en vitaminen tot ons konden nemen. Prima lekker, trouwens.
Het schijnt (volgens mijn sappenboek) dat je zeven (!!!!!) van dit soort glazen nodig hebt per dag. Is toch niet te doen? Maar je weet nooit, misschien zit ik aan het einde van dit jaar bij Koffietijd te vertellen dat ieder mens op z'n minst zeven glazen groente of fruitsap moet drinken, dagelijks. Ben ik Nederlands nieuwste sap-guru geworden.





Goed, wat had ik nog meer in huis? Puntpaprika's, omdat ze in de hamsteraanbieding waren. Prima items voor de lunch, zou ik zeggen. Ik liet ze in de oven op lage temperatuur (130 gr.) roosteren. Een half uurtje.



Waarna we ieder een hele puntpaprika op brood aten. Hoe gezond kun je leven?!
En, dit is even een zijstraatje, het was sowieso een bijzonder moment, omdat voor het eerst mijn nieuwe Green Gate ovenschotel mocht figureren. Daar wordt ik nou blij van.

Tot slot turfde ik mijn glaasjes water; het waren er zeven. Ook een goed begin.

Kortom, goed dagje. Op naar morgen.